Scottish Scones - bijna Suiker en Vet Vrij!

Scones zijn brokkelige broodjes die oorspronkelijk uit Schotland komen. Tegenwoordig worden ze overal ter wereld gegeten. Helaas zit er vaak veel suiker en vet in. Ze kunnen echter ook heel goed als ontbijt gegeten worden met een topping, mits ze minder suiker en vet bevatten natuurlijk. Daarom hierbij een gezondere en suiker- en vetarme versie!


Nodig voor 16 stuks:

100 gr volkoren meel
300 gr volkoren bloem
20 gr havermout
1/2 zakje bakpoeder
1/2 tl zout
1 el basterdsuiker
400 gr cottage cheese
2 el kokosolie
1 overrijpe banaan
140 gr gedroogde cranberries of rozijnen

voor de topping:
125 gr (soya)yoghurt
1 el honing

Zo maak je het:

Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar en roer goed.
Prak de banaan.
Voeg de banaan, cottage cheese en de kokosolie bij het melenmengsel.
Nu lekker je stress eruit kneden totdat je een plakkerige bal hebt.
Voeg nu de cranberries of rozijnen toe.
Blijf net zoland kneden tot alle cranberries/rozijnen in het deeg verwerkt zijn.
Bestooi het werkblad met een beetje bloem.
Leg de bal op het werkblad en druk plat (ca 2 cm dik) en vorm hem een beetje in een vierkant.
Snij de vierkant in vieren met een smeermes; gewoon horizontaal en verticaal.
Snij elke vierkant in een ruitvorm in vieren.
Nu heb je 16 ruitvormige scones.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 20 minuten gaar.

Maak ondertussen de topping door de yoghurt met de honing te mengen. Hmmmm....lekker zoet!
Laat de scones na afloop 10 minuten afkoelen en eet ze lauw met de topping.
Je kunt natuurlijk ook (zelfgemaakte) jam erop smeren, of iets anders wat je erg lekker vind.

Oja, je kunt ze ook invriezen. Ze blijven ongeveer 6 weken goed in de vriezer.
Vóór gebruik 30 seconden in de magnetron (700watt) en je hebt een heerlijke scone die vers smaakt!



Aangepast van: Change One